Summit istoric la Madrid. NATO crește forța de răspuns de opt ori. Joe Biden trimite 5.000 de militari în România

de: Cătălina Burghelea
29 06. 2022

NATO va creşte masiv numărul Forţei de Răspuns la peste 300.000 de militari, a dezvăluit secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. În același context, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că 10.000 de trupe militare ar putea ajunge în foarte scurt timp să apere frontiera țării noastre.

NATO își consolidează granițele

Update ora 12.46. SUA vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, a anunțat președintele american Joe Biden, prezent la Summitul NATO de la Madrid.

„În Polonia vom stabili un cartier general al Corpului V de Armată, pentru a consolida interoperabilitatea SUA-NATO pe tot flancul estic. Vom menține o brigadă suplimentară prin rotație, adică 3.000 de soldați și alți 2.000 de membri ai personalului militar cu cartierul general în România. Vom crește deplasările prin rotație în Țările Baltice”, a spus liderul de la Casa Albă.

Știrea inițială: Summitul NATO de la Madrid (Spania) are loc într-un moment critic în istoria de 73 de ani a alianței militare. Invazia rusă a Ucrainei a fost descrisă ca fiind cel mai mare șoc strategic pentru Occident, de la atacurile din 11 septembrie 2001. În ajunul congresului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat „o schimbare fundamentală în ceea ce privește descurajarea și apărarea alianței”, consolidându-și apărarea la frontierele sale estice și mărind forța de reacție rapidă la peste 300.000 de soldați.

„Vom transforma forţa de răspuns a NATO şi vom creşte numărul forţelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000”, a declarat Stoltenberg înaintea summit-ului istoric de la Madrid.

Forţa de Reacţie Rapidă, crescută de opt ori

Trebuie menționat că Forţa de Reacţie Rapidă a NATO are în prezent aproximativ 40.000 de soldaţi: „Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a ne întări în caz de conflict, cu ajutorul mai multor echipamente prepoziţionate, capacităţi desfăşurate dinainte, precum apărare antiaeriană, şi prin forţe pre-repartizate în apărarea anumitor aliaţi”, a menționat oficialul norvegian.

10.000 de militari NATO ar putea ajunge în România

La summitul de la Madrid, la care participă și România, se așteaptă ca NATO să își schimbe retorica cu privire la Rusia. În cadrul ultimei strategii a alianţei (2010), țara lui Putin era încă prezentată drept un partener strategic. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat că cel puţin două brigăzi ale trupelor NATO ar trebui să existe pe teritoriul României.

Ne interesează o prezență robustă pe frontul și flancul estic a trupelor NATO. Prezență robustă, înaintată și dacă se poate, noi milităm pentru existența a minimum două brigăzi pe teritoriul României. Suntem în proceduri pentru a aduce unele unități de apărare în zona antiaeriană, în zona dronelor, în zona marină.  Toate analizele noastre arată cu acesta nu este un război care se va termina prea curând, va fi probabil de durată. Sperăm însă să poată fi localizat la o anumită zonă, așa cum se pare că se întâmplă. Să sperăm că se va putea trece totuși la faza de negocieri foarte repede și de oprire a focului”, a precizat Vasile Dîncu, pentru Antena 3.

Întâlnirea liderilor NATO din această săptămână este a treia reuniune de vârf a Organizației în 2022, primele două având caracter extraordinar și fiind convocate în contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia.